miercuri, 23 decembrie 2015

Orasul Heraklion din Insula Creta


Orasul Heraklion este cunoscut si sub denumirea de Iraklion si este cel mai mare oras din insula greceasca Creta si capitala acesteia. Istoria acestui oras este una indelungata si impleteste caracteristici ale culturilor popoarelor ce l-au stapanit de-a lungul timpului. Fondat in anul 824 d. Hr. de catre sarazini, o civilizatie araba, orasul Heraklion imbina caracteristici bizantine, venetiene si otomane alaturi de cele traditionale grecesti. Heraklion este impartit in doua parti, orasul nou si orasul vechi .



            Centru comercial important al insulei Creta si al patrulea oras al Greciei dupa marime, orasul Heraklion este unul destul de aglomerat, aici avandu-si sediul majoritatea companiilor importante din Creta. Desi este evitat de unii turisti datorita acestui fapt, Heraklion ofera insa o paleta larga de optiuni de petrecere a timpului liber. Turistii pot vizita obiectivele istorice si culturale, se pot relaxa pe terase sau se pot bucura de nisipul fin si aproape alb al plajelor din apropiere.


            Acvariul CretAquarium, aflat langa orasul Gournes este un acvariu public, unic in Grecia, in care vizitatorii pot realiza o incursiune in tainele vietii marine din Mediterana. Menit sa redea cat mai bine habitatul natural al vietuitoarelor marine, acvariul gazduieste aproximativ 2500 de animale marine, totalizand 250 de specii. Este un loc perfect atat pentru cei pasionati de viata marina cat si pentru cei cu familii cu copii
.
            Muzeul de Arheologie este unul dintre cele mai prestigioase muzee din Europa si cel mai mare muzeu din Grecia. Amplasat in centrul orasului Heraklion, muzeul gazduieste o colectie de artefacte reprezentative din perioada preistorica si istorica a insulei Creta. Aici vizitatorii pot vedea exponate unice ce dateaza din era Minoan, din Neolitic si din perioada Romana.

            Muzeul Lychnostatis este un muzeu in aer liber din Heraklion ce are ca menire promovarea traditiilor folclorice si culturii insulei Creta. Vizitatorii acestui muzeu vor putea vedea aici o moara de vant, o presa de ulei de masline, un atelier de ceramica, distilerii, obiecte folclorice si diferite tesaturi. De asemenea, muzeul este prevazut si cu o biblioteca in care exista carti ce expun diferite aspecte ale cuturii populare cretane.


            Plaja Stalis este o plaja amenajata, cu nisip fin si alb si ape azurii. Un loc perfect pentru relaxare sau pentru practicare de sporturi nautice.

            Palatul Minoic Knossos este o importanta reprezentare a culturii minoice ce a prosperat in aceasta insula si totodata principalul sit arheologic din insula Creta. Locul este invaluit in legende intresante, cum sunt mitul minotaurului, labirintului sau povestirea lui Dedal si Icar. Palatul Minoic Knossos a fost construit in anul 1900 i.Hr. pe panta Muntelui Kefalas si detine acces atat la mare cat si la interiorul insulei. De-a lungul timpului a fost distrus si refacut, iar in anii 1900 e.n. au inceput sapaturile ce au avut ca rezultat situl arheologic ce poate fi vizitat in prezent. Alaturi de ruinele palatului, vizitatorii pot vedea aici si o serie de picturi murale, vase si ustensile ce dateaza dinaintea erei noastre.

            Catedrala Sfantul Minas este o constructie impunatoare ce poarta hramul Sfantului Minas, protectorul insulei Creta. Legenda spune ca frumoasa catedrala a fost construita pe locul indicat de catre un calugar ce a avut o viziune cu aceste coordonate. Constructia a durat de ani, iar edificiul a fost inaugurat in anul  1895. Cladirea detine pereti masivi si ferestre foarte mari, precum si un altar inalt si poleit cu aur toate atribunindu-i un farmec aparte.