Realizare a “Tarii lalelelor si a morilor de vant” asa cum este cunoscuta Olanda, laleaua neagra a constituit inca din momentul obtinerii sale o valoare insemnata atat din punct de vedere financiar cat si din punct de vedere estetic. Enigmaticul sarm al aceastei flori atat de cunoscut in intreaga lume a servit drept sursa de inspiratie si pentru romanul cu acelasi nume al scriitorului Alexandre Dumas. Primul capitol al romanului “Laleaua Neagra” descrie orasul olandez Haarlem ce propune drept recompensa 100 000 de guldeni celui ce va reusi sa cultive o lalea neagra. Parerile expertillor din punct de vedere tehnic si stiintific, par insa sa contrazica acest vis de a obtine o lalea de un negru pur, nealterat de nici o alta tenta a unei alte culori. Se pare insa ca ochiul uman este cel ce atribuie in final nuanta catifelata de negru intens acestei flori iar astfel problematica nuantei devine doar o problema de perceptie. De un negru perfect sau nu, aceasta floare este insa foarte apreciata si adauga o nuanta de distinctie si eleganta oricarui buchet de flori.
Cele mai frumoase specii de lalele negre:
Dintre cele mai frumoase flori negre, variatii de hibridizare a speciilor de lalele pe care le poate gazdui o florarie, cu adevarat remarcabile sunt: Laleaua Regina Noptii, ce este totodata considerata a fi si specimenul cel mai reusit, avand o culoare maro foarte inchis, nuanta foarte apropiata de negru, Laleaua Burgundy ce se mandreste cu o culoare violet inchis, Lalaeaua Black Perrot ce imbina doua nuante, mov inchis in exterior si mov albastrui in interiorul cupei, Laleaua Black Diamond, cu un exterior maro – rosiatic si un interior mov si Laleaua Black Hero, colorata maro – rosiatic.
Toate aceste specii de lalea alcatuiesc un buchet cu adevarat iesit din comun ce poate fi variat prin adaugarea si altor flori, de culori deschise ce scot in evidenta nestematele negre ale unei florarii. Un adevarat spectacol vizual ar putea fi creat printr-un astfel de aranjament floral in care sa se foloseasca o lalea neagra. Depinzand de natura evenimentului, laleaua neagra se poate strecura intr-un buchet sau poate straluci independent in lumina reflectoarelor aducand un plus de eleganta si distinctie.
Alaturi de florarii si oferta lor speciala de astfel de buchete putem remarca desigur si gradinile ce se disting prin faptul ca detin misterioasele lalele negre. Acestea pot opta pentru unul sau mai multe soiuri hibrid din cele aproximativ 100 de specii de lalele negre, pentru a crea un ambient de vis. O idee frumoasa ar putea consta intr-o alternare de lalele negre si albe creind iluzia unei table de sah. Oricum ar fi insa, aceste frumoase flori vor straluci in lumina soarelui in nuante catifelate de negru transformand gradina intr-o frumoasa feerie.